REUS promoció

AGENDA

III Jornada d'Associacionisme i Cultura Popular

16/03/2019 (09:30 h)

El pròxim dia 16 de març se celebrarà la III Jornada d’Associacionisme i Cultura Popular, organitzada pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa. Enguany la jornada es dedicarà a la festa que ha estat, i segueix sent, objecte de recerca i divulgació per a l’entitat: el Carnaval.

Es tracta d’una celebració que, a mitjan segle XIX, es configurava segons un model organitzatiu vinculat a les societats recreatives, culturals i socials que emergien en moltes poblacions. En aquesta festa, avui hi són presents les antigues o renovades societats, però que alhora també han generat noves formes d’associacionisme.

Carrutxa treballa des de fa temps en l’estudi d’aquesta festa a les comarques del Baix Camp i el Priorat i, darrerament, ho ha fet amb més intensitat. L’entitat ha col·laborat amb el Museu de Reus en l’exposició «Semblar déu i tot lo món. Els carnavals reusencs 1859-1939» i en la producció de la mostra «L'àlbum del Carnestoltes. El Carnaval a Cornudella s. xix-xx» com a exemple de dues poblacions amb una rica i representativa tradició de Carnaval. També ha treballat en un estudi sobre les pràctiques humorístiques i satíriques dels carnavals reusencs des del segle xvi fins a l’actualitat. En definitiva, una línia de treball que continua oberta amb projectes que es realitzaran aquest any i el pròxim.

Amb tot això, i coincidint amb el tancament de les exposicions temporals esmentades, la jornada que es presenta vol esdevenir un punt de trobada per tal d’intercanviar coneixements i experiències sobre els carnavals del país, uns carnavals que fan palesa d’aquesta relació entre la festa i l’associacionisme.

Amb motiu de la jornada, al vestíbul de l'Arxiu es podrà veure l'exposició «Ordeno, mano i disposo: Bans històrics del Consell dels Bulls del Carnaval de Gràcia». L’exposició restarà oberta des del 12 fins al 16 de març. A més, com cada any, les aportacions de la jornada es recolliran als Fulls de Treball de Carrutxa.

Preu: 

Arxiu Municipal de Reus

Sant Antoni Maria Claret, 3
Tel. 977 010 054
http://www.reus.cat/arxiu-municipal-de-reus
arxiumunicipal@reus.cat

Oficina de Turisme

Plaça del Mercadal, 3
43201 (Gaudí Centre)
977 010 670
infoturisme@reus.cat