REUS promoció

TOP 12

01Experimentar Gaudí al Gaudí Centre Reus

En ple centre històric i comercial de Reus, el Gaudí Centre és un museu que utilitza les més modernes tècniques expositives per comprendre de forma didàctica i interactiva els secrets de la vida i l’obra de l’ arquitecte Antoni Gaudí. Espectacle audiovisual, maquetes interactives, escenografies i recreacions, enigmes a descobrir, múltiples recursos per viure una experiència genial per a totes les edats. La visita es realitza amb audioguies en diferents idiomes. Per la seva qualitat, el centre ha estat guardonat amb el Diploma Turístic de la Generalitat de Catalunya. Obert 361 dies de l’any, i a l’estiu en horari continu de 10 a 20 h, a la planta baixa està ubicada l’Oficina de Turisme de Reus, on trobareu tota la informació sobre la ciutat.

Plaça del Mercadal, 3 / www.gaudicentre.cat

02Passejant per la Ruta del Modernisme

És un agradable passeig a peu per descobrir els edificis d’estil modernista (finals del S.XIX - principis S.XX) més destacats del centre de la ciutat. Per a admirar les façanes dels 29 edificis seleccionats, seguiu l’itinerari marcat en el plànol turístic, i descobrireu perquè Reus és una ciutat amb un dels conjunts d’edificis d’estil modernista més importants d’Europa, alguns d’ells declarats Monuments Històrics Artístics. De la Ruta cal destacar molt especialment les obres del famós arquitecte Lluís Domènech i Montaner: la casa Navàs (1901), la casa Rull (1900), la casa Gasull (1911), i als afores de la ciutat, l’Institut Pere Mata (1898). La ruta compta amb senyalització vertical per resseguir-la i tots els edificis estan identificats amb una placa on consta el seu nom, data de construcció i nom de l’arquitecte.

03Reus és l'art de comprar passejant

Reus és reconeguda per la seva llarga tradició comercial i actualment està considerada com “la ciutat de les compres”. Amb un gran nombre de botigues de tot tipus concentrades sobretot en el centre històric, podreu trobar una extensa oferta, amb les marques de moda més prestigioses i un servei altament professional. La ciutat també compta amb l’únic punt “City Cash tax free” de la Costa Daurada, on els ciutadans extra-comunitaris poden disposar al moment i en efectiu de l’import de l’IVA de les seves compres. Com a fet a destacar, Reus encara compta amb un important nombre d’establiments comercials històrics, alguns d’ells botigues “de tota la vida”, que gràcies a la dedicació i sensibilitat dels seus propietaris, conserven elements del mobiliari original, esdevenint només per aquest fet, una visita de gran interès.

04El pavelló dels distingits de l'Institut Pere Mata

Forma part de la “Ruta del Modernisme” i és una de les obres més importants de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Hospital psiquiàtric, és el precedent de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Informeu-vos sobre les visites guiades que organitza Reus Turisme al llarg de tot l’any i descobriu el magnífic “Pavelló de Distingits”, una de les joies més importants del Modernisme, que conserva pràcticament intacta la gran riquesa ornamental de principis del segle XX: mosaics, ceràmiques, vitralls i mobiliari.

05Gaudir de la visita a la magnífica Casa Navàs

La casa, projectada per l’arquitecte Domènech i Montaner sense límit de pressupost, és, per la seva magnífica decoració interior, un cas únic en el panorama Art Nouveau europeu. La ceràmica, els mosaics, els vitralls i el treball de la pedra són magnífics exemples de les arts decoratives del Modernisme, com el mobiliari, dissenyat en gran part pel prestigiós ebenista Gaspar Homar. És coneguda popularment com la “guapa del Mercadal”. La visita a la botiga de la planta baixa, que es conserva pràcticament com a principis del S. XX, és també recomanable. Informeu-vos a l’Oficina de Turisme de Reus sobre les visites guiades organitzades per conèixer el magnífic interior de la residència privada. Edifici declarat Monument Històric Artístic. 

Reserva i venda d'entrades a www.casanavas.cat

 

06La història de la ciutat donant un tomb pel centre històric

La Plaça Prim, la plaça del Mercadal i el nucli antic

Per conèixer l’ambient de Reus heu de passejar per aquesta zona, centre neuràlgic de la ciutat. A la plaça Prim s’erigeix l’escultura del militar i polític progressista Joan Prim, nascut a Reus i cap del govern espanyol al 1869-70. En època del Modernisme aquí es trobaven els principals hotels i cafès de la ciutat. Avui hi segueix ubicat el magnífic Teatre Fortuny (1882), del que es pot admirar l’elegant façana. Molt a prop, es troba la plaça del Mercadal, on antigament tenia lloc el mercat. Aquí es troben alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat (l’Ajuntament, la Casa Navàs i el Gaudí Centre) i s’hi desenvolupen els principals actes culturals i festius, com els de la Festa Major de Sant Pere, a finals del mes de juny. Durant tot l’any és un animat punt de trobada de ciutadans i visitants, que ocupen les nombroses terrasses dels cafès. La plaça del Mercadal és també la “porta d’entrada” al nucli antic de la ciutat, que s’estén al voltant de l’església Prioral de Sant Pere. D’estil gòtic tardà, està al sant patró de la ciutat, i hi fou batejat l’arquitecte Antoni Gaudí. El seu campanar de 60 metres d’alçada, és un dels símbols més coneguts de Reus. Us suggerim que passegeu tranquil·lament al voltant de l’església i descobrireu la plaça de les Peixateries Velles, on estava ubicat el mercat del peix, i l’encantadora plaça del Castell, que ocupa part del pati d’armes de l’antic castell de Reus, avui desaparegut.

07Seguir les empremptes de Gaudí amb la Ruta Gaudí

El genial arquitecte Antoni Gaudí va néixer a Reus el 25 de juny de 1852. La “Ruta Gaudí” és un itinerari sentimental que permet descobrir alguns edificis que formen part de la vida de Gaudí a la seva ciutat: la casa natal (on es trobava la caldereria de l’avi matern), l’escultura “Gaudí nen”, que representa a l’arquitecte jugant durant la seva infantesa, l’església Prioral de Sant Pere, on va ser batejat, el Campanar, les antigues Escoles Pies, on va realitzar els seus estudis, i el Santuari de Misericòrdia, temple de devoció del que Gaudí havia de reformar la façana i que d’haver-se realitzat, hagués estat la gran obra de l’arquitecte a la seva ciutat. Quan realitzeu el recorregut, no oblideu fer-vos una fotografia amb l’escultura del Gaudí nen!

08Conèixer les col·leccions dels Museus de Reus

Els Museu de Reus col·lecciona, conserva i exhibeix objectes testimonis materials de la vida de l'home i el seu entorn. Els equipaments culturals, que són gestionats a través de l’Institut Municipal de Museus de Reus, actualment són:

 

El Museu de Reus

El Centre de la Imatge Mas Iglesias

L'oferta d'equipaments culturals i centres d'art vinculats a l'Ajuntament de Reus es completa amb el Giny, el centre de les Arts Gestuals i del Circ de Reus, que neix al 2013 amb la voluntat de contribuir a la difusió, modernització i competitivitat del sector del circ i del teatre gestual, i el Centre d'Art Cal Massó, un equipament municipal amb la gestió cedida mitjançant concurs a uns gestors culturals que plantegen una programació variada, que dóna cabuda a diferents expressions artístiques.

09Descobrir i viure l'ambient dels mercats de la ciutat

La visita als mercats de Reus esdevé sempre un espectacle de color i de bon ambient, on tindrà l’oportunitat d’adquirir productes de gran qualitat a un bon preu. El Mercat Central, situat al bell mig de la “Ruta del Modernisme”, en un interessant edifici d’estil racionalista de 1949, li descobrirà la gastronomia típica de la nostra zona. Més de 50 parades li ofereixen una extensa varietat de productes mediterranis tradicionals: fruites i verdures, carn i peix, formatges i embotits, pesca salada, "delicatessen" i plats elaborats. El Mercat del Carrilet, també amb una gran varietat, està situat just al costat de l’estació d’autobusos i és especialment interessant la seva façana principal, decorada amb pintures que reprodueixen diferents elements tradicionals de les festes de Reus. El dilluns i el dissabtes al matí, al voltant del Mercat Central, i el dimecres, al costat del Mercat del Carrilet, també podreu visitar el típic mercadet dels marxants, amb parades de roba i tota mena d’articles per a la llar.

www.amersam.com/mercats.php

Mercat Central Pl. Sardà i Cailà, s/n Horari: de dilluns a dijous de 8 a 14 h, divendres de 7’30 h a 14’30 h i de 17’30 h a 20’30 h i dissabte de 7’30 h a 15 h

Mercat del Carrilet Carretera de Salou, s/n Horari: de dilluns a dissabte de 7’30 h a 14 h i els divendres també de 16’30 h a 20’30 h

 

10Tastar les especialitats genuïnes de la cuina local

Petits restaurants concentrats a la part històrica de la ciutat, establiments de prestigi amb una llarga tradició... L’oferta és nombrosa i diversa, i en la vostra visita podreu trobar des d’un excel·lent menú del dia fins a una sofisticada carta de cuina d’autor, sense oblidar les especialitats de la cuina mediterrània, i els locals on podreu tastar els tradicionals “pintxos” i “tapes”. Als millors establiments de la ciutat tasteu l’excel·lent oli d’oliva de la zona, l’oli amb DOP Siurana, d’aroma suau i fruïtat, i no oblideu demanar els vins de les prestigioses denominacions d’origen de la zona - Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà i Catalunya.

11Degustar el famós vermut de Reus

Blanc o negre, la beguda típica de Reus es pren generalment com aperitiu. Ja al segle XVIII, la ciutat era coneguda per la seva producció d’aiguardent, del que la ciutat era punt de referència internacional juntament amb París i Londres. Més endavant, al segle XIX i gran part del XX, a la ciutat es van multiplicar les empreses dedicades a la producció de vermut, un licor aromatitzat que per la seva gran qualitat s’ha popularitzat a tota Espanya. Aprofiteu un descans abans de dinar o de sopar per tastar-lo en una de les terrasses de la ciutat i comproveu per què “fer un vermut” ha esdevingut una de les tradicions de la ciutat. I ja que esteu, demaneu unes “avellanes de Reus”, amb denominació d’origen, per acompanyar el vostre aperitiu.

12Sortir de nit

Passejar pel nucli antic, anar a sopar, veure un espectacle al teatre, sortir de copes... són algunes de les opcions que teniu quan sortiu de nit a Reus. En els últims anys, l’oferta d’oci nocturn de la ciutat s’ha vist incrementada i actualment gaudeix d’un gran dinamisme. Podeu descobrir la ciutat a peu, recorrent els carrers amb tranquil·litat i visitant els diferents locals de copes, concentrats sobretot en els carrers i places dels voltants de la plaça del Mercadal, al nucli antic, on trobareu múltiples opcions per gaudir de la ciutat de nit.