Santuari de Misericòrdia

El Santuari està dedicat a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de la Misericòrdia.

L’edifici ha evolucionat al llarg dels segles partint d’una petita ermita als afores de la ciutat que va ser ampliada al segle XVII i, al seu torn, base de l’edifici construït l’any 1748 que va ser malmès durant la Guerra Civil i va anar patint diverses reconstruccions i reformes. Al Museu de Reus es conserva el disseny de l’esborrany original de la façana que va elaborar Antoni Gaudí a principis de segle XX que mai no es va arribar a portar a terme. Es pot veure una còpia d’aquest projecte al Gaudí Centre Reus. 

La ubicació del Santuari de Misericòrdia respon a la tradició religiosa que vincula la Mare de Déu a la ciutat de Reus. Segons l’imaginari popular, durant l’epidèmia de la pesta que assolava Reus i Europa sencera, a una pastora anomenada Isabel Besora se li va aparèixer la Mare de Déu de Misericòrdia i li va demanar que encenguessin un ciri dedicat a ella i curaria els vilatans de la pesta. Per tal que la creguessin de tornada al poble, li va fer un petó que li va deixar marcada una rosa vermella a la galta, la mateixa que apareix a la bandera de la ciutat. Els devots de la Mare de Déu de Misericòrdia creuen en la seva intercessió com a motiu de la fi de la pesta a Reus, i encara avui en mantenen l’agraïment.

Al Santuari de Misericòrdia s’hi pot arribar amb una agradable passejada des del centre i a través del passeig que porta el mateix nom. Un cop allí, no t’oblidis de visitar els seus jardins on trobaràs una estàtua de la pastoreta Isabel Besora, l’altra protagonista de la llegenda.

 

Informació pràctica

Localització:

Plaça del Santuari, s/n

GUARDAT
per la meva visita

GUARDA-HO
per la meva visita