Història del Vermut

La història del vermut a la ciutat de Reus s’enllaça amb la llarga tradició d’elaboració de diferents tipus de begudes alcohòliques, que va donar lloc a la popular expressió “Reus-París-Londres” i va ser la base del creixement d’una indústria que va convertir la ciutat en la segona de Catalunya.

Durant el segle XVIII, l’economia reusenca va estar marcada per la producció d’aiguardent. Aquesta indústria va catapultar els beneficis dels productors gràcies a la gran demanda d’aquest destil·lat, la producció del qual s’exportava gairebé tota. Reus, juntament amb les ciutats de París i Londres, marcaven el preu d’aquest popular producte, d’aquí l’expressió. Les famílies que van fer fortuna amb l’aiguardent, durant el segle XIX o bé el van invertir en la incipient i prometedora indústria tèxtil o en la indústria vitivinícola.

El vermut, originari de la regió alemanya de Baviera i que es va popularitzar a la ciutat italiana de Torí com a beguda d’aperitiu, va trobar a Reus una indústria preparada per entomar l’elaboració d’aquest producte que tant s’estava popularitzant a Europa. De seguida, la producció d’aquesta beguda es va convertir en un dels grans exponents de la ciutat i és que, entre finals del segle XIX i principis del XX, la ciutat va arribar a tenir una trentena de productors que elaboraven més de cinquanta marques diferents, algunes dels quals segueixen produint a dia d’avui. Aquesta indústria encara es manté en plena producció gràcies als que conformen la marca ‘Vermut de Reus’, que mantenen la ciutat com l’autèntica capital del vermut.

 

Informació pràctica

GUARDAT
per la meva visita

GUARDA-HO
per la meva visita